Főoldal
Termékek
ÁSzF
GYIK
Méretek
Profilunk
Kapcsolat
Érdekes
KOSÁR: 0 TERMÉK
Termékkategóriák
Használt aranyékszerek
Karláncok
Gyűrűk
Aranyékszerek
Bébi és gyermek ékszerek
Bokaláncok
Férfi gyűrűk
Férfi karláncok
Férfi láncok
Fülbevalók
Medálok
Női gyűrűk
Női karláncok és karkötők
Női láncok és nyakékek
Karikagyűrűk
Love Dreams
Egyéb karikagyűrűk
Gyöngyös ékszerek
Drágaköves ékszerek
Hollóházi Porcelánok
Teás készletek
Étkészletek
Mokka és cappuccinó készletek
Kompótos készletek
Szendvics készletek
Süteményes készletek
Zsolnay porcelánok
Étkezők
Teakészletek
Mokka Készletek
Sütis készletek
Ezüst ékszerek
Ezüst női láncok

Fantasztikus ékszerész, csapnivaló üzletember

Fantasztikus ékszerész, csapnivaló üzletember,  Pierre Sterlé

 

Pierre Sterlét még fiatal korában megérintette a halál, ami elindította őt azon az ösvényen, hogy a 20. század legkiválóbb ékszerészévé váljon.

Pierre egy nagyon gazdag bankár családba született 1905-ben. Alig volt 10 éves, amikor apja az I. világháborúban meghalt. Ez a személyes tragédia eredményezte, hogy a párizsi ékszerész nagybátyja Maynier-Pincon magához vette és gondoskodott róla. Ő lett a mentora, tanítója, képezte az ékszerész mesterség minden területén. 29 évesen megnyitotta a saját műhelyét, ahol a legprominensebb párizsi divatházaknak készített ékszert, ezzel egy időben folyamatosan fejlesztette az egyedi stilusát. A hírneve egyre nőtt és egyre több személyre szóló megrendelést kapott, 1939-re már exkluzív ékszereket készített saját klienseinek.

1945-ben nyitott saját ötvös műtermet az Avenue de l’Oper 43. harmadik emeletén. Sterlé úgy gondolta, hogy ez a hely még elég közel van Place Vendôme-hoz. ahova a gazdag, divatos kliensek járnak. Nem akart butikot nyitni a földszinten, ahol a közönség kirakat nézegetés közben láthatná munkáit. Ő a személyes vonzerejével, lendületével szeretné megmutatni, hogy különbözik a nagy ékszer márkáktól, sajátos, egyedi teret keresett a munkáinak.

Sterlé alkalmazott nagy tehetségű rajzolókat, akik az elképzeléseit megtervezték, az ötvösmunka e rajzok alapján készült. Műveit a természet inspirálta, a madarak, az állatok, a virágok. Olyan technikát dolgozott ki, amellyel elérte, hogy az aranynak szövet hatása legyen, amit font, csavart, rolytozott. Alkotásaiban a fémek és a drágakövek rideg merevségét megtöltötte mozgással, élettel, a sárga arany színárnyalatait ’megfestette’ élénk színű korallal, zafírral, türkisszel, lápisszal. Kedvelte a fehér arany és a briliáns tisztaságát, gyakran kombinálta a briliáns csiszolású gyémántot az egyszerű geometriai formájú smaragd csiszolású gyémánttal. Ezekkel az ékszerekkel 3-szor nyert De Beers Diamond Award díjat 1953,1954,1955-ben.

Sterlé nagy sikereket ért el hazájában és külföldön egyaránt. Farouk egyiptomi király feleségének készített többek között egy koronát, de dolgozott Baroda maharadzsának és Begum Aga Khan –nak is. Szakmai sikere ellenére vagyona drámaian lecsökkent, mikor más területen próbálta ki önmagát. Maga által készített parfüm gyártásba kezdett, ami teljes anyagi csődbe vitte.

Újra talpra állt, 1966-os Párizsi Biennálén kiállított új kollekciója óriási sikert aratott. Korábbi nézete ellenére nyitott egy kis ékszerboltot. Sajnos újra teljes a sikertelenség, a vállalkozás csődbe ment, készletét kénytelen volt eladni. Az ékszereket Chaumet cég vásárolta meg, Sterlé pedig szakmai tanácsadóként dolgozott nála egészen a haláláig (1978).